tineridelanganoi

tineridelanganoi va deveni in curand nicaionel

Adevarul despre E-uri si tot ce mancam zilnic!!!


Studiile de specialitate arata ca sunt cateva produse a caror folosire indelungata favorizeaza crearea unui astfel de dezechilibru in organism. Folosirea lor intamplatoare, pentru o perioada limitata de timp nu are efect daunator.
Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul secol, odata cu dezvoltarea fara precedent a industriei alimentare, ei au capatat un rol primordial in procesarea alimentelor. Ei nu au si nu cresc valoarea energetica sau cea nutritiva a alimentelor in care sunt adaugati. Rolul lor este de a prelungi perioada de pastrare a alimentelor si de a imbunatati anumite calitati ale alimentelor, dintre care predomina cele senzoriale.

Lista aditivilor autorizati difera de la tara la tara si este in permanenta schimbare. De-a lungul anilor multor aditivi li s-au atribuit efecte nocive asupra sanatatii care nu au fost cunoscute in momentul autorizarii lor si au fost scosi de pe lista. De asemenea, mereu apar substante noi care sunt autorizate a fi folosite in industria alimentara.

Margarina
Margarina a aparut in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs cu consistenta si culoare asemanatoare untului, dar cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat „margarina”. Din acel moment si pana acum progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica. Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au „darul” sa incurce o multime de procese naturale:

* sunt incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta inseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer.
* iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu.
* favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei.
* solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate.

Din fericire, margarina are suficienti substituenti naturali care nu numai ca o inlocuiesc cu succes, dar si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste.

Inlocuitori naturali ai margarinei
* Untul romanesc in general este mai bun decat cele de import, deoarece este mult mai putin procesat si denaturat.
* Uleiurile obtinute prin presare la rece, de floarea-soarelui, masline, arahide, susan s.a. duc la scaderea colesterolului si curata vasele de sange.

Zaharul
Este unul din alimentele cele mai controversate. Fiind un aliment foarte concentrat, el lezeaza organele digestive pe care le obliga sa prelucreze o cantitate prea mare de energie. Pentru ca nu poate fi prelucrat tot, o parte trece imediat in sange, prin intestinul subtire, ceea ce obliga pancreasul sa produca in exces insulina ceea ce are ca rezultat scaderea zaharului din sange sub medie in scurt timp instalandu-se o stare de hipoglicemie. In acest fel organismul este dereglat creandu-se stari de de excitare fizica si nervoasa;

Organismul uman are o mare capacitate de adaptare, asa incat la cei mai multi dintre noi aceste fenomene sunt suportate o buna perioada de timp, abia intr-un tarziu aparand problemele de sanatate. Iata care sunt principalele tulburari cu care se confrunta consumatorii de zahar:

* pancreasul suprasolicitat se deregleaza pur si simplu, normalizand tot mai greu glicemia, ceea ce duce la diabetul zaharat.
* sistemul imunitar este partial inactivat vreme de cateva ore dupa ingerarea zaharului printr-un lant de procese hormonale complexe, ceea ce duce la o expunere periculoasa si inutila la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale, rinita, sinuzita etc.
* lipsa de calciu
* caria dentara apare la 94% din populatia care consuma produse cu zahar (de sase ori mai mult decat in urma cu 200 de ani, inainte de descoperirea zaharului). Cauza este perturbarea unui lant de procese metabolice ale calciului.
* obezitatea – Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede, dar are „darul” de a perturba echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea in exces a tesutului adipos.

Constienti de toate aceste probleme, producatorii au inventat substituenti ai zaharului. Paradoxal insa, multi dintre ei sunt cu mult mai nocivi.
E 951 (aspartamul) este un indulcitor des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli mortale.

Inlocuitorii naturali ai zaharului
Cel mai potrivit inlocuitor natural al zaharului este mierea de albine. In perioada de vara, un inlocuitor si mai bunt sunt fructele proaspete, care acum se gasesc din abundenta. Sucurile, salatele de fructe, fructele consumate ca atare duc la normalizarea glicemiei, la reglarea functiilor pancreasului, la rafinarea gustului, precum si a perceptiilor olfactive. Iarna, fructele uscate sunt un excelent inlocuitor al zaharului. Ele sunt foarte dulci, foarte bogate in zaharuri (aproape 80% din masa lor), dar sunt usor suportate de organism.

Supele concentrate si boala Alzheimer
E 621 (glutamat monosodic), permis in Romania, continut in exces in supele concentrate, considerat de specialisti dintre cele mai cancerigene substante. Supele se obtin prin deshidratarea ciorbelor si a supelor preparate normal, in cantitati industriale, pana rezulta un praf, care ulterior este amestecat cu substante chimice (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), dupa care se ambaleaza in vid, sau sub forma de cubulete. Glutamatul monosodic se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatii de profil din Uniunea Europeana duc o intensa campanie de interzicere a acestei substante. Glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer.

Cei mai periculosi aditivi
Organizatiile mondiale de sanatate au facut deja o lista cu cei mai periculosi aditivi prezenti in produsele alimentare. Majoritatea tarilor care ii folosesc sunt constiente de nocivitatea lor si fac, sau au facut deja, demersuri legislative pentru a-i scoate de pe piata.
E 123 – este interzis in Statele Unite ale Americii, fostele state sovietice si in Romania. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi.
E 110 (sunset yellow) face parte din aceeasi categorie. Intra in componenta dulciurilor, mai ales a prafurilor de budinca colorandu-le in galben
E 102 (tartrazina) – este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena.
E 330 (acid citric) – produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in cele mai multe sucuri care se afla in comert.

Aceasta lista a fost realizata cu ajutorul unui raport intocmit de Oficiul Consumatorilor din Piata Comuna Europeana. Lista nu este completa, urmand a se face cercetari pentru descoperirea altor aditivi nocivi.

Alti aditivi nocivi:

* aditivi alimentari care produc cancer:
o E 131 (albastru patentat)
o E 211 (benzoat de sodiu)
o E 213 (benzoat de calciu)
o E 214 (p-hidroxibenzoat de etil)
o E 215 (sarea de sodiu a p-hidroxibenzoatului de etil)
o E 216 (p-hidroxibenzoat de propil)
o E 217 (sarea de sodiu a p-hidroxibenzoat de propil)
o E 218 (p-hidroxibenzoat de metil)
o E 239 (hexametilen tetraamina).
* aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange:
o E 250 (nitrit de sodiu)
o E 251 (nitrat de sodiu)
o E 252 (nitrat de potasiu)
* aditivi alimentari care produc boli de piele:
o E 230 (difenil)
o E 231 (ortofenil fenol)
o E 233 (thiabendasol)
* aditivi alimentari care ataca sistemul nervos:
o E 311 (galat de octil)
o E 312 (galat de dodecil)
* aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.):
o E 338 (acid fosforic)
o E 339 (fosfat de sodiu)
o E 340 (fosfat de potasiu)
o E 341 (fosfat de calciu)
o E 465 (metil-etil-celuloza)
o E 466 (carboximetil celuloza)
o E 450 (difosfati � disodic, trisodic, etc)
o E 461 (metil celuloza)
o E 407 (caragenan)
* distruge vitamina B12:
o E 200 (acid sorbic)

Toti acesti aditivi (in afara de E 123) sunt permisi in Romania.
Sursa:parinti.com

https://culitza.wordpress.com/2009/11/

Anunțuri

Iunie 24, 2015 - Posted by | Dedicat familiei, Din lumea bucătăriei

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Privesc sus

Privitul nu costă!

Semnele vremurilor

Lumea contemporana in lumina profetiilor

Privesc sus

Privitul nu costă!

Semnele vremurilor

Lumea contemporana in lumina profetiilor

%d blogeri au apreciat asta: