tineridelanganoi

tineridelanganoi va deveni in curand nicaionel

Ilie Milutin: „Biruiți de o supărare”

Se apropie sărbătorile de iarnă. De obicei, în preajma sărbătorilor apar cele mai multe încercări și motive de supărare. Mă rog ca predica fratelui pastor Milutin să fie de un real folos pentru d.voastră. Predica poate fi accesată și la adresa http://www.harulmoldovaveche.ro26026_1411217479783_100209_n

„Biruiți de o supărare” (Nu te supăra, frate!)

Textul biblic Estera 2 : 19 – 23 

# Mardoheu ședea la poarta împăratului (2:19)

# Estera dovedea o ascultare impecabilă (2:20)

Intr-o vreme aparent stabilă și prielnică aflăm din versetul 21 că doi oameni bine plasați în slujba împăratului, ”…s-au lăsat biruiți de o supărare…”

Supărare = mânie, nemulțumire, insatisfacție, neplăcere, îmbufnare, ostilitate.

Nu știm care a fost motivul supărării lor. Relatarea biblică e interesată doar de a ne spune faptul că această supărare le-a fost fatală.

Nimic parcă nu-i mai prezent în Universul uman ca și supărarea. Toți se supără : copii mici, adolescenții, tinerii, oamenii maturi, bătrânii. Supărarea e o problemă reală.

 1. Supărarea poate avea o sumedenie de cauze

Rămânem uimiți când încercăm să evidențiem cauzele pentru care se supără oamenii. Sunt tot felul de motive care-i trimit pe oameni în această stare. De aceea nu e o treabă ușoară să explicăm supărarea cuiva.

 • Cain (se pare că a fost primul) s-a supărat pe Dumnezeu (Gen.4:3-5)

 • Moise s-a supărat când a văzut vițelul de aur și jocurile (Ex.32:19)

 • David s-a supărat pe un om care a luat oaia săracului (2Sam.12:5)

 • Iona s-a supărat că Ninive nu a fost nimicită după cuvântul lui (4:1-2)

 • Irod s-a supărat că magii n-au mai trecut pe la el (Mt.2:16)

În fiecare din aceste exemple au existat motive pentru supărare. Ceva rău pare că s-a întâmplat și cei amintiți au reacționat imediat. Solomon vine însă cu un motiv de supărare năucitor : supărare cauzată de faptul că lucrurile merg …bine! ”Cel ursuz caută ce-i place lui, se supără de orice lucru bun.”(Prov.18:1) Oare tu din ce motive te superi ?

 1. Când biruie supărarea consecințele sunt grave

Bigtan și Tereș au fost biruiți de supărare și au ajuns spânzurați de un lemn (v.23) La toți cei amintiți la pct. 1 că s-au supărat din diferite motive consecințele au fost nefaste :

 • Cain l-a omorât pe Abel

 • Moise a spart tablele legii

 • David și-a dat singur sentința

 • Iona dorea să moară

 • Irod a omorât copii nevinovați

Nimeni să nu-și imagineze că se poate lăsa biruit de supărare și totul va fi bine. David spune :”Lasă mânia, părăsește iuțimea ; nu te supăra, căci supărarea duce numai la rău.”(Ps.37:8)

Solomon avertizează și el :”Piatra este grea, și nisipul este greu, dar supărarea pe care o pricinuiește nebunul este mai grea decât amândouă”(Prov.27:3)

Omul biruit de supărare intră într-un fel de robie, devine un executant, face tot ce-i dictează starea în care se află. Apostolul Petru atrage atenția asupra faptului că ”…fiecare este robul lucrului de care este biruit.”(2Pet.2:19b) Te biruie supărarea? Devii robul supărării!

 1. Rezolvare pentru supărare

In textul de referință ni se spune că Bigtan și Tereș ”s-au lăsat biruiți de o supărare”.Expresia creează imaginea unei ”lupte” între ei și supărare. Ar fi putut să biruie supărarea, dar s-au lăsat biruiți. Ca și când ai lupta cu cineva și – deși poți să-l bați – te lași bătut. Greșeala lor vine din faptul că atunci când supărarea le-a călcat pragul ei n-au alungat-o, n-au eliminat-o. Ei pur și simplu s-au lăsat dominați, marcați, influențați.

Când s-a supărat Cain, Dumnezeu îl avertizează în privința păcatului :”…păcatul pândește la ușă ; dorința lui se ține după tine, dar tu să-l stăpânești.” (Gen.4:7) Supărarea trebuie eliminată rapid altfel i se dă posibilitatea să biruiască. Regula generală pentru rezolvare o dă apostolul Pavel in Romani 12:21 ”Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine”.

O mulțime înfuriată de oameni au strigat în fața lui Pilat să-L omoare pe Domnul Isus. Supărarea lor exprimată prin strigăte repetate a biruit. ”…Și strigătele lor și ale preoților celor mai de seamă au biruit.”(Lc.23:23b) Fiul lui Dumnezeu însă a biruit răul prin bine. (Is.53:4-7)

Să urmăm modelul Domnului Isus. Să nu lăsăm niciodată supărarea să ne biruie ci mai degrabă să ne gândim și să facem ceva bun. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Predica pastorului Ilie MILUTIN

Biserica Baptistă Coronini, 06.12.2014

Anunțuri

Decembrie 23, 2014 - Posted by | Schițe de predici

1 comentariu »

 1. Un mesaj bun și util!

  Comentariu de Remus | Octombrie 14, 2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Privesc sus

Privitul nu costă!

Semnele vremurilor

Lumea contemporana in lumina profetiilor

Privesc sus

Privitul nu costă!

Semnele vremurilor

Lumea contemporana in lumina profetiilor

%d blogeri au apreciat asta: