tineridelanganoi

tineridelanganoi va deveni in curand nicaionel

Cine este Iosif Ton astazi: “Teologul” NAR in Romania

http://vegheaza.com/2014/10/28/cine-este-iosif-ton-astazi-teologul-nar-in-romania/

Posted by on 28 October 2014, 9:11 pm

Iata-ne ajunsi la un subiect foarte dureros pentru mediul evanghelic romanesc…

De fiecare data cand prezint o anumita tema pe acest blog incerc sa o fac cat mai documentat, in asa fel incat cei interesati sa o poata studia intr-un mod cat mai obiectiv si sa nu fiu acuzat ca fac afirmatii gratuite. Stiu ca nu toata lumea are timp sa urmareasca linkurile din acest post, dar fara sa faceti acest lucru s-ar putea sa nu intelegeti ce reprezinta NAR cu adevarat si de ce este o miscare de falsificare a crestinismului. La fel, s-ar putea sa nu intelegeti de ce Iosif Ton este un invatator mincinos si nu un teolog.

Inainte sa intram in subiectul propriu-zis as vrea sa redau cateva cuvinte scrise de Richard Wurmbrand in cartea “Marx si Satan”: “Diavolul il maimutareste pe Dumnezeu, promitand ape limpezi si pasuni verzi pe care, insa, nu le poate oferi. De aceea trebuie sa se prefaca. Si cu cat poate sa ofere mai putin, cu atat trebuie sa se prefaca mai mult. Pentru a castiga increderea oamenilor, se ascunde sub aparente inselatoare si cultiva atitudini binevoitoare care, insa, nu duc decat la mizerie, moarte si distrugere. Diavolul este invidios si furios in fata frumusetii spirituale, care il jigneste. Deoarece si-a pierdut frumusetea initiala din cauza trufiei, el nu vrea ca nimeni altcineva sa fie frumos. Daca nu ar exista frumusetea spirituala a sfintilor, diavolul nu ar aparea atat de hidos. De aceea, el vrea sa urateasca tot ce este frumos.”

Descrierea de mai sus se potriveste ca o manusa miscarii numita NAR. Structura piramidala “Noua Reforma Apostolica” nu este o religie sau o organizatie cu un statut bine definit si “a face parte din NAR” nu inseamna sa primesti un carnet de membru. NAR este o “retea de retele” sau o “denominatie invizibila” (desi in realitate foarte vizibila) din care fac parte tot felul de miscari aparent independente de “trezire spirituala” aparute in sanul cultelor evanghelice si care afirma ca astazi traim intr-o “noua era apostolica”. Ei considera Biblia ca fiind “adevarul vechi”, iar toate “viziunile” si “profetiile” aduse in prezent de acesti invatatori falsi sunt considerate “adevarul nou” sau “noua revelatie”. Se considera astfel un fel de iluminati care au access la “sala tronului” sau afirma ca sunt in stare sa auda “vocea cerului”. De fapt, NAR nu este decat o miscare de tip New Age/Gnosticism cu o ideologie foarte periculoasa, ce are mari sanse sa se transforme intr-o oligarhie justificata din punct de vedere “teologic” pe masura ce invatatura despre “imparatia lui Dumnzeu aici si acum” aduna tot mai multi adepti. Si asta nu o spun eu, ci oameni mult mai specialisti in acest domeniu si care au analizat in detaliu miscarea NAR. Cine doreste mai multe detalii poate studia seria de posturi numita “Teologia Dominionului“.

Pentru majoritatea crestinilor evanghelici din Romania, subiectul “Iosif Ton” starneste tot felul de reactii si parerile sunt impartite: frate sau invatator fals? Ceea ce ma intereseaza pe mine nu este neaparat o eticheta ci activitatea dansului (mai mult sau mai putin oficiala) in cadrul miscarii NAR unde pare sa fie foarte activ. In contextul in care Iosif Ton vorbeste mereu si mereu despre bunatate, postul meu poate fi considerat foarte usor un atac la persoana… Daca veti avea totusi rabdare pana la final, veti intelege ca “atacul” meu nu e indreptat asupra unor persoane, ci asupra invataturilor false pe care acestia le promoveaza.

In ultimii ani Iosif Ton s-a remarcat fara nici un dubiu prin statutul de “teolog” al miscarii NAR in Romania, dupa ce initial a incercat sa fie un “teolog” al miscarii strajerilor. Daca pana acum Iosif Ton a insistat pe tema “Imparatia lui Dumnezeu aici si acum”, de ceva vreme a trecut la un alt subiect numit “Restaurarea Cortului lui David”, care este o invatatura de baza sustinuta de promotorii miscarilor de rugaciune neintrerupta si in general este promovata de toti cei care fac parte din “Noua Reforma Apostolica”.

Mesajul pe care Iosif Ton l-a sustinut pe pe tema “Restaurarea Cortului lui David” a fost prezentat la Centrul Crestin Calebsi poate fi vizionat aici (inregistrarea din 10.07.2014). Acelasi mesaj a fost prezentat si la biserica Aletheia din Timisoara si se gaseste aici (emisiunea din 20.07.2014). De asemenea dupa cum se poate vedea in clipul de mai jos, cu ceva timp in urma s-a inregistrat la “Alfa si Omega TV” un curs pe aceeasi tema :

Personal nu am fost prea surprins de mesajul “complet nou si revolutionar” pe care dansul pretinde ca l-a primit recent de la Dumnezeu. Ceea ce promoveaza Iosif Ton nu este nici nou si nici revolutionar pentru cei care stiu ce inseamna “Ploaia Tarzie/Latter Rain/Dominionism“. Acesta invatatura falsa numita “Restaurarea Cortului lui David” este veche de cel putin 50-60 de ani (desi ideologia din spatele ei este mult mai veche) si deja am discutat despre ea aici. Iosif Ton incearca doar sa dea o nota de credibilitate si sa prezinte intr-un stil academic aberatiile doctrinale ale Noii Reforme Apostolice in asa fel incat totul sa para “nou si revolutionar”. Faptul ca poleiesti niste invataturi false cu un strat gros de “bunatate” nu inseamna ca acestea sunt noi si revolutionare… Povestile despre “bunatate” sunt doar niste bla-bla-uri ce reprezinta mierea prin care otrava spirituala a celor de la NAR sa fie mai usor de inghitit. Urmariti insa ideologia acestor apostoli NAR atunci cand vorbesc despre “dominionism” si o sa vedeti ca limbajul e alarmant de “militarizat“. Acestia vorbesc despre invazia imparatiei, rasturnarea guvernelor, armata lui Ioel, batalia finala intre doua case de rugaciune sau intre doua “mirese”, generali, razboi spirtual, razboinici care o sa aiba de 10 ori puterea lui Moise ca sa distruga pamantul si pe cei care nu se vor alinia miscarii NAR, etc. In acest context, “restaurarea cortului lui David” reprezinta doar o forma de “razboi spiritual” in ziua de azi, dar in contextul zilelor din urma se vorbeste despre un razboi cat se poate de real. NAR se considera “unealta” prin care Dumnezeu va judeca lumea in inainte de revenirea Mantuitorului si se considera responsabili cu “declansarea” judecatilor finale:

“Judecăţile lui Dumnezeu vor fi declanşate împotriva Curvei celei Mari şi a Anticristului printr-o mişcare mondială matură de rugăciune în modul în care Moise a declanşat urgiile peste Egipt.”

“A cincea pecete este puterea supranaturală de peste mişcarea de rugăciune care declanşează o judecată şi mai mare peste imperiul lui Antihrist.”(Sursa)

Iata ce spune si un mare apostol NAR (Bill Hamon):

“The Bride [of Christ] has combat boots on. I said, the Bride of Christ has combat boots on under her wedding dress. . . .”

“How many want to be the Bride of Christ? Then you gotta put your combat boots on. Get off your little golden slippers. . .”

“Let’s take that devil, and put him under our feet, and stomp him to dust. . . Are you ready? . . . Where is that devil now? Dead meat under your feet!”

“Now did the Bible say all things are under our feet? Are we demonstrating in an act in the natural by what’s happening in the spiritual? I’m gonna kill another, I killed that one good. . .” [music, drums, shouting in background]

“Jesus said, ‘For this purpose was the Son of God manifested that he might destroy, destroy, destroy, destroy, destroy, destroy the works of the devil!’ Halleleluia! Amen! Alright. Now. . . Are you ready, are you ready? I, I want to hear some shouting and I want to hear this whole floor reverberating with squished, squashed destroyed devils. . . “

Va place aceasta imagine a miresei plina de bunatate?

(Sursa imagine)

Sa vedem si un citat din revista “Charisma news” preluat dintr-o asa-zisa profetie:

“I have lions hidden in My remnant, not wolves. They will now rise to patrol and remove the defeated ones, wolf packs, that have come to scatter My flocks. My lions will be fierce, bold, aggressive and unintimidated. They will not flinch when adversaries advance. They will stand strong,” says the Lord,” and fearless.

Stiti cine sunt “the defeated ones” sau “Curva cea Mare” din perspectiva NAR? Eu si toti ceilalti care nu ne vom alinia acestei miscari… Intelegeti cum stau lucrurile referitoare la bunatatea mult vehiculata si cum isi trateaza NAR adversarii? Intelegeti de ce limbajul NAR e plin de cuvinte precum: imparatie, razboi spiritual, razboi profetic, razboinici, imparati, generali, onoare, invazie, noua creatie, apostoli orizontali, apostoli verticali etc?

Inainte sa mergem mai departe as vrea sa fac o paranteza referitoare la cartea “Bunătate – o teologie bazată pe învăţătura Domnului nostru Isus Cristos” pentru a intelege modul in care profesorul doctor Iosif Ton isi prezinta in ultimii ani invataturile. In acest sens am sa redau mai jos concluziile pe care le trage conf. univ. dr. Silviu Tatu (profesor de teologia Vechiului Testament la Institul Teologic Penticostal din Bucuresti) cu privire la cartea mentionata anterior:

Este evident faptul că lucrarea Bunătate: o teologie bazată pe învăţătura Domnului Isus Cristos nu are pretenţia de a fi o carte academică pentru motivul simplu că nu posedă indexuri, bibliografie şi note explicative. În plus, stilul autorului este narativ, accesibil, homiletic. Această realitate transpare destul de evident din faptul că se citează autorităţi la modul general (cu foarte puţine excepţii unde se citează câte un autor explicit) şi autorul se citează pe sine in extenso. Atunci ne putem întreba pe cine doreşte să impresioneze autorul cu citarea unor termeni în original? Aceasta este o practică frecventă printre cei care fără să aibă cunoştinţele necesare bravează cu informaţii din alte limbi în studii, predici şi cărţi.

Mulţimea greşelilor în folosirea textului grecesc al Noului Testament pe parcursul lucrării vine în evident contrast cu contribuţia „tinerilor teologi” pe care i-a consultat Iosif Ţon: Radu Gheorghiţă, Sorin Sabou, Ionel Teodorescu şi Liviu Ţiplea (p. 8), din moment ce primii doi sunt specialişti chiar în limba greacă. Nu-mi rămâne decât să concluzionez că ei nu au văzut manuscrisul final cu citatele din limba greacă. Prin urmare lista de specialişti cărora li se aduce mulţumiri în Prefaţă este doar o acoperire pentru autorizarea argumentelor autorului care a fost neglijent cu textul original.

Autorul greşeşte prea des ca să putem afirma că ar fi acasă în domeniul limbilor biblice. Singura explicaţie este că autorul simte nevoia de a-şi consolida argumentele prin referinţa la surse. Ei bine, dacă este să se facă o referinţă exactă la originalul grecesc sau ebraic al Bibliei, atunci trebuie să se facă în mod corect, iar dacă nu se cunosc limbile în cauză nu este nicio problemă, există autorităţi care pot fi creditate corespunzător. Dacă teza este construită mai întâi şi apoi sunt căutate textele biblice relevante pentru susţinerea acesteia, atunci autorul are grave probleme de argumentaţie şi nu numai. Mai ales când textele citate integral sunt puţine şi sunt considerate fundamentale pentru argumentaţie, atunci acestea puteau fi verificate şi reverificate până când erau transcrise cu acurateţe. (Sublinierile imi apartin)

Dupa ce in trecut profesorul doctor Iosif Ton si-a exprimat admiratia pentru Bill Johnson si Randy Clark (doi proeminenti liderii NAR), nu demult si-a exprimat admiratia si fata de Heidi Baker, care este una din cele mai active profetese NAR (profetesa falsa bineinteles). Heidi Baker (prin Iris Ministries) este unul dintre membrii fondatori ai organizatiei “Revival Alliance” si are legaturi stranse cu cei de la “Catch the Fire” (care sunt si ei printre membrii fondatori). Este una dintre cele mai mari promotoare ale “odihnei in duhul” (sau “betia in duhul”) si la conferintele pe unde participa este mai mult pe jos decat in picioare. Pentru a intelege mai bine cine este Heidi Baker si care este anturajul acesteia va prezint cateva articole pentru studiu: aici, aici si aici.

Daca Iosif Ton continua in acest ritm, ma intreb cand il va promova si pe “evanghelistul” Todd Bentley?

Sa vedem insa ce ne spune Iosif Ton intr-un articol intitulat “De ce nu pot crede europenii in minuni?” din revista “Alfa si Omega TV Magazin“: [Heidi Baker este o femeie care face minuni grozave in Mozambic. Ea a facut doctorat in teologie la Oxford. Este unul dintre cele mai stralucite minti in crestinism. IQ-ul ei este extraodinar. Si ea a spus asa: „Mintile europenilor au suferit o deteriorare a creierelor incat sa nu mai putem crede in minuni”](sublinierile imi apartin).

Intrebare: cum sa creada europenii in minunile inselatoare facute de apostoli si invatatori falsi? Plus ca ingamfarea acestor invatatori falsi nu are margini. Au mers atat de departe incat au spus ca apostolii Domnului Isus vor sta la coada sa dea mana cu ei pentru minunile si “lucrarile mai mari” pe care le vor face atunci cand “cerul va invada pamantul”.

Sa vizionam un clip cu Heidi Baker, una dintre “cele mai stralucite minti in crestinism” si sa vedem cum arata un serviciu religios la care participa aceasta. Va atentionez ca manifestarile pe care o sa le vedeti sunt extrem de tulburatoare.

Mie nu mi se pare ca aceasta femeie e una dintre “cele mai stralucite minti in crestinism” si nici ca a facut doctoratul la Oxford… dar in ziua de azi orice e posibil. Vrajitorii New Age umbla imbracati la 4 ace si au doctorate la Oxford. Nu cred ca in imaginile de mai sus putem vorbi despre Kundalini ci pur si simplu despre un caz de posesie demonica. Mi-e sila cand vad ca o asemenea adunatura (care se aseamana cu un grup de bolnavi psihici ce nu si-au primit napolitanele) isi spune biserica crestina… Oameni buni, fugiti cat puteti mai departe de aceste miscari care au legatura cu NAR! Aceasta miscare nu este o binecuvantare pentru Romania ci este o judecata peste evanghelicii romani (si nu numai) pentru starea de adormire in care se afla bisericile. Treziti-va oameni buni si nu mai promovati asemenea invatatori falsi si asemenea invataturi false! Aici nu vorbim numai despre mascarici de doi bani si sarlatani, ci despre manifestari demonice extreme. Daca nu v-am convins pana acum, iata cum arata o “impartasanie” NAR:

In cazul in care nu ati recunoscut personajele principale, va dau eu un indiciu: John Crowder si Brian Head Walsh.

Ma intrebam de ce in acelasi articol Iosif Ton ne vorbeste despre fizica cuantica care cica ar demonstra ca exista Dumnezeu. Sa fie oare un prim pas spre introducerea subiectului New Age numit “Quantum Healing – The science of heaven invading earth” stiind ca Iosif Ton iubeste foarte mult cartea lui Bill Johnson numita “When Heaven Invades Earth” (pe care o numeste cartea de capatai pentru secolul 21)? Desi pentru multi e evident faptul ca miscarea NAR e o miscare de tip de New Age si nu una crestina, se pare ca Iosif Ton nu realizeaza acest lucru si continua sa promoveze tot felul de “profeti” NAR si invataturile lor false.

O alta persoana interesanta din acest “bandwagon” numit NAR este Roland Baker, sotul lui Heidi Baker. Haideti sa vedemce ne spune acesta despre William Branham (unul dintre cei mai mari promotori “Latter Rain”): “by far the most annointed person since Jesus in many ways”! Deci Petru, Pavel, Ioan… au fost mici copii pe langa Branham

Probabil va intrebati cui foloseste mesajul acesta de promovare a subiectului numit “Restaurarea cortului lui David”. In primul rand foloseste miscarilor de “trezire spirituala” gen IHOP, Adoram, Centrul Crestin Caleb, Raul Trezirii etc. in asa fel incat acestea sa para miscari reale de trezire spirituala care aduc mesaje “noi si revolutionare”. Realitatea e ca sunt niste miscari de adormire spirituala unde masele de crestini(?) naivi sunt manipulate cu ajutorul unor tehnici ieftine de psihologie a “magarului si morcovului“, prin vanzarea de sperante desarte si povesti de adormit copiii despre societati utopice “aici si acum”. In al doilea rand prin acest mesaj aparent teologic, Iosif Ton aduce un plus de imagine unor oameni din NAR ale caror invataturi aberante sunt promovate si in Romania: Mike Bickle, Heidi Baker, Bill Johnson, Randy Clark etc. Acesti oameni sunt considerati mari “apostoli si invatatori” ai zilelor noastre. De exemplu Mike Bickle (un fel de guru al restaurarii cortului lui David si seful IHOP) pretinde ca a vizitat cerul de doua ori si ca uneori este atacat de catre demoni:

Ma tot intreb: cine sunt oare cei care au suferit o “deteriorare a creierelor”? Cum e posibil ca astfel de oameni sa fie urmati de zeci de mii de tineri din toata lumea? Cum e posibila aceasta alienare mintala a evanghelicilor romani incat s-a ajuns in situatia ca acesti oameni sa fie promovati la televiziunea “crestina” Alfa si Omega?

Cum sa intelegem astfel de pretentii precum cel din videoclipul anterior? Exista o explicatie:

In delirul mistic, bolnavul are convingerea ca este purtatorul unei misiuni de ordin moral, religios, spiritual. El este menit fie sa reinstaureze armonia si pacea in lume si sa raspandeasca pacea si credinta, fie sa-i curete de pacate pe semenii sai si sa indeparteze demonii. In tesatura delirului, de inspiratie biblica, apar adeseori tulburari de perceptie de tipul halucinatiilor vizuale sau auditive, in care bolnavul aude si vede ingeri, diavoli sau sfinti si profeti.

Va mai reamintesc si faptul ca in 2012 Iosif Ton a scris o carte numita “Puncte de cotitura in istoria crestinismului” in care pe aproape 30 de pagini (din 55 cate are cartea in total) elogiaza cele mai importante personaje din NAR (C. Peter Wagner, Bill Johnson, Randy Clark, Kris Valloton, Paul Manwarning, Cindy Jacobs. etc.) precum si invataturile lor, inclusiv binecunoscuta “trezire de la Toronto“.

Intr-o alta carte numita “Manifestul Imparatiei lui Dumnezeu“, Iosif Ton ne spune urmatoarele:

Abia prin 1970-1980, prin George Ladd ( The Presence of the Future ) şi John Wimber (The Way In Is the Way Out), s-a produs întoarcerea atenţiei spre învăţătura Domnului Isus despre Împărăţia lui Dumnezeu. De atunci încoace, o mulţime de teologi şi predicatori şi scriitori clădesc o nouă teologie a Împărăţiei lui Dumnezeu pe baza învăţăturii Domnului Isus. Printre ei, amintesc pe N.T.Wright (God and the Victory of God), Gregory Boyd (God at War), Harold Eberle (Christianity Unashackled), Bill Johnson (When Heaven Invades the Earth), Danny Silk (The Culture of Honor), etc. Îmi permit să adaug la acestea şi cartea mea “Bunătate – O teologie bazată pe învăţăturile Domnului Isus”, din 2010

Vaisamar pe cine vrea Iosif Ton sa urmeze…

Acestea sunt doar cateva dintre persoanele si invataturile pe care Iosif Ton le promoveaza. Nu mai este nici un dubiu ca dansul este un promotor al miscarii NAR in Romania indiferent cat de original si academic incearca sa para. Daca dezbracam invataturile NAR de limbajul crestin vom realiza ca este vorba in mare parte despre New Age/Gnosticism si tot felul de alte invataturi false pe care generatia “Harry Potter” nu le mai poate discerne. Biserica emergenta vine si ea din urma asa ca viitorul suna bine…

Dar sa revenim la articolul mentionat anterior, in care Iosif Ton face o afirmatie interesanta : “Europa s-a paganizat”. Eu zic ca aici profesorul Iosif Ton are mare dreptate. Din pacate Europa s-a paganizat si o sa se mai paganizeze… iar dansul impreuna cu cei pe care ii elogiaza contribuie din plin la aceasta…

In contextul a tot ceea ce am prezentat pana acum consider ca putem trage o concluzie generala referitoare la invataturile “noi si revolutionare” aduse de Iosif Ton: “prin vorbiri dulci si amagitoare, ei insala inimile celor lesne crezatori”. Adica mai pe romaneste, Iosif Ton ne abureste…

Bun, teoria ca teoria… dar cum stam cu practica? Cum este implementata aceasta teorie in realitate si cum arata oare “cortul lui David” restaurat? Cam asa ceva…

Nu, nu e discoteca. E cristo-teca… sau cortul lui David restaurat… N-avem nevoie de doctrine ci de tontoroi, decibeli, hipnoza, maimutareala, transpiratie… sa dam afara “duhu’ de religiozitate” si sa cucerim lumea pentru… anticristos?

Dragi parinti: aici sunt copiii dumneavoastra, urmatoarea generatie de spalati pe creier… Si culmea ironiei tot aici sunt si banii dumneavoastra pe care probabil ii castigati cu greu… si care ajung in buzunarele acestor “unsi ai Domnului”… ca sa ce? Ca sa va spele copiii pe creier! Eu stiu ca tinerii se simt bine la astfel de intalniri, dar saracii nu realizeaza ca sunt doar niste vaci de muls, atat spiritual cat si financiar… Problema e ca organizatorii vor trebui sa vina cu senzatii din ce in ce mai tari ca sa nu-i piarda de clienti, deci cum vor arata intalnirile acestea peste cativa ani?

Nu degeaba spunea fratele Iosif Anca urmatoarele: “Taberele de tineret sunt rampa de lansare a miscarilor carismatice”. Cum si la ce scop vor fi folositi acesti tineri inca nu inteleg prea bine, dar transformarea lor intr-o masa de manevra este clara. Cineva spunea ca istoria se repeta, dar ca se repeta din ce in ce mai sinistru… Trezeste-i Doamne din “trezire”!

Inainte de a incheia acest post, sa mai dam totusi o petrecere! In cinstea…. chiar asa: in cinstea CUI?

Nu pot sa inchei fara sa prezint si un indemn versificat, poate asa ma vor intelege mai multi…

Foaie verde, termostat

Azi ti-o spun mai apasat:

Nu te mai lasa manipulat!

De cortul lui David “re$$taurat“.

In rest sa fie pace si dulceata intre oameni, sa fie bunatate, sa se iubeasca toti, sa nu se mai critice unii pe altii, samd etc… si asa sa traim fericiti si sanatosi pana la adanci batraneti…

Anunțuri

Noiembrie 4, 2014 - Posted by | Anunțuri din slujire, doctrina biblica

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Privesc sus

Privitul nu costă!

Semnele vremurilor

Lumea contemporana in lumina profetiilor

Privesc sus

Privitul nu costă!

Semnele vremurilor

Lumea contemporana in lumina profetiilor

%d blogeri au apreciat asta: