Reactii Emanuel Contac-Paul Morar

sursa aici> http://vaisamar.wordpress.com/2014/05/27/teologul-miroslav-volf-in-vizita-la-institutul-teologic-penticostal-din-bucuresti/

 1. paul morar Says:

  4
  1
  Rate This

   

  Draga Emanuel Contac, as vrea sa te intreb daca crezi ca musulmanii si crestinii se inchina aceluiasi Dumnezeu?

  1. Vaisamar Says:

   3
   2
   Rate This

    

   Cred ca musulmanii nu au o înțelegere adecvată despre Dumnezeu si ca revelatia suprema despre Dumnezeu este in Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

   1. DanutM Says:

    1
    3
    Rate This

     

    A propos, pina in urma cu citeva decenii, consensul crestin era ca nu numai evreii, ci si musulmanii se inchina aceluiasi Dumnezeu ca si crestinii, fara sa aiba insa plinatatea (trinitara) a revelatiei.
    De cind a aparut moda islamofobiei intre evanghelici, acestia au inceput sa puna sub semnul intrebarii acest consens.
    Interesant este insa ca, fiind de obicei asa-zis ‘sionisti crestini’ acestia nu fac si pasul absolut logic, potrivit hermeneuticii lor schiloade, de a pune sub semnul intrebarii si faptul ca evreii s-ar inchina aceluiasi Dumnezeu. De data aceasta, vioeba ceia, ‘subit, instantaneu si dintr-o data’, faptul ca acestia nu cred in Sfinta Treime nu-i mai deranjeaza. Go, figure!
    Consecventa, bat-o vina.

 2. paul morar Says:

  3
  1
  Rate This

   

  Ma asteptam la un raspuns clar deoarece cred ca si intrebarea mea era destul de clara. Ai putea sa-mi dai un raspuns de genul “da, cred” sau “nu, nu cred”?

  1. Vaisamar Says:

   1
   2
   Rate This

    

   Treaba nu e chiar simpla. Iti voi explica de ce, dacă răspunzi la următoarea întrebare: Tu ce crezi: evreii si creștinii se închina aceluiasi Dumnezeu?

   1. paul morar Says:

    2
    1
    Rate This

     

    Emanuel, nu stiu de ce e asa greu sa raspunzi clar. Te citesc de mult timp si ma doare foarte tare cand oameni de calitate filozofeaza pe teme unde nu avem voie sa ne clintim deloc. Cred ca noi crestinii ar trebui sa fim mult mai siguri pe ceea ce afirma Biblia. Atunci insa cand ne bazam pe inteligenta noastra sau pe sentimente cam bajbaim. Intrebarea ta e ceva de genul: merele si fructele sunt toate rotunde? Crestinii se inchina toti aceluiasi Dumnezeu, inclusiv cei de nationalitate evreiasca. Pentru musulmani Domnul Isus este doar un amarat de profet.

    1. Vaisamar Says:

     1
     1
     Rate This

      

     Si ce anume afirmă Biblia si eu nu afirm? Nu ma refer la evrei mesianici, ci la evrei evrei. Haideti, nu va sustrageti, faceti un efort de gandire, ca ajungem si la musulmani.

    2. Allmaris Says:

     0
     0
     Rate This

      

     Daca aveti pretentia sa vi se raspunda, faceti si dvs acelasi lucru. Motivul pentru care nu o faceti este ca in mod evident evreii si crestinii au viziuni diferite cu privire la Dumnezeu. Acelasi lucru este valabil si in cazul musulmanilor.

     Cartea lui Volf, Allah, pune accent pe cautarea a ceea ce crestinii si musulmanii au in comun pentru a trai in pace intr-o lume in care acestia se intersecteaza mult mai des decat in uirma cu 50 de ani. Sau chiar mai devreme. Volf este in masura sa abordeze astfel de teme la modul foarte pertinent, el insusi venind dintr-o tara care a fost distrusa de conflictele etnice si religioase.

   2. paul morar Says:

    4
    1
    Rate This

     

    Parerea mea e ca deviem de la subiect. Nu va pot obliga sa-mi raspundeti la intrebare, dar dupa cum am mai spus: ma astept la un raspuns in alb sau negru. Normal, daca aveti un raspuns. Cred ca in acest caz nu putem vorbi de gri si nu putem complica lucrurile. Mie mi se pare ca nu sunteti prea sigur pe ceea ce afirma Biblia. As vrea sa ma insel. Vreau sa pot face una din urmatoarele afirmatii:

    1. Emanuel Contac afirma ca musulmanii si crestinii au acelasi Dumnezeu
    2. Emanuel Contac afirma ca musulmanii si crestinii nu au acelasi Dumnezeu
    3. Emanuel Contac nu e sigur sau nu stie daca musulmanii si crestinii au acelasi Dumnezeu

    Dupa ce clarificam pozitia de plecare cred ca putem discuta mai departe despre evrei si crestini.

    1. Vaisamar Says:

     1
     2
     Rate This

      

     Părerea mea este că nu deviem de la subiect, ci că subiectul este suficient de complex ca să justifice stabilirea unor premise de discuție. Nu putem complica lucrurile fiindcă ele sunt deja complicate și trebuie să mă asigur că ceea ce spun este înțeles așa cum trebuie. Sunt nițel filolog și cred în importanța stabilirii termenilor de la bun început.

     Dacă doriți să discutăm, trebuie să lăsați deoparte această morgă de „cardinalul-Cajetan-venit-la-Augsburg-să-l-interogheze-pe-Luther-suspect-de-erezie-teologică”.

     Până să intrăm în fondul dezbaterii, vă întreb: vreți să discutăm această chestiune

     (1) strict scolastic, de dragul dezbaterii, ca exercițiu de argumentație și teologie
     sau
     (2) fiindcă mă socotiți adeptul acestei inepții numite „crislam”, ieșite din mintea iresponsabilă a lui „pastor Paul Dan”, care a făcut o obsesie pentru M. Volf și pentru persoana mea?

   3. paul morar Says:

    1
    1
    Rate This

     

    Draga Emanuel (daca imi permiti sa-ti spun asa) pentru mine este foarte important sa stiu pozitia fiecaruia inainte a intra intr-o discutie. Apoi putem defini termenii si discuta pe marginea lor. Pozitia mea sper ca este clara: nu cred ca musulmanii si crestinii se inchina aceluiasi Dumnezeu. Poate in urma acestor discutii o sa reusesti sa-mi schimb parerea. As vrea sa-ti spun de la inceput ca nu sunt islamofob. Din intamplare chiar zilele trecute discutam cu un coleg musulman care spunea: “Jesus was just a prophet”, la care eu i-am raspuns: “Jesus was the Son of God, and He is God”. El mi-a raspuns apoi: “No way! Jesus is not God!”. Acum sa nu intelegi ca discutia noastra a fost o cearta, ci una foarte civilizata.

    L-am ascultat pe Miroslav Volf si am citit si Biblia (in limba romana, nu in greaca) dar eu nu pot sa spun ca Dumnezeul crestinilor e tot una cu Allah al musulmanilor. Plus ca Miroslav Volf face o greseala mare atunci cand confunda cruciatii cu crestinii ca sa arate cat de rai au fost “crestinii” si cat de bun a fost Saladin si musulmanii. Aici e manipulare la sentiment: vedeti cat de buni sunt musulmanii si noi crestinii i-am macelarit. Eu ca si crestin nu ma identific nici cu cruciatii si nici cu biserica catolica.

    Daca crezi ca are rost sa continuam discutia as vrea sa o faci clarificandu-ti pozitia. Eu ti-am cerut un punct de referinta. Nu am vrut sa incepi cu explicatia ci cu definirea punctului de plecare. Nu stiu de ce daca eu te-am intrebat cat e ceasul incerci sa-mi explici teoria relativitatii? Spune-mi te rog cat e ceasul si apoi am sa te ascult sa-mi explici si teoria.
    Altfel am sa ma retrag. Oricum ma simt ca un purice intre doi elefanti teologici.

    1. paul morar Says:

     1
     1
     Rate This

      

     Ah, am uitat sa spun ca nu am nici o legatura cu pastorul Paul Dan. Ii citesc blogul la fel cum citesc alte bloguri din mediul evanghelic. Nu am “in spate” pe nimeni decat pe Domnul.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s