Mica – reflectii devotionale

TEXT. MICA

CAP. 1.

Vs.1 – Dumnezeu ii vorbeste lui Mica iar versetul 2 spune astfel…

Vs.2 – Obs aici ca Domnul vb si popoarele trebuie sa asculte si pamantul sa ia aminte. Amintiti-va de Samuel care spune intr-o noapte VORBESTE DOAMNE CACI ROBUL TAU ASCULTA. Cand Dumnezeu vorbeste tr sa luam atitudine de luat aminte. Intrebarea este care e atitudinea ta cand vii la Biserica, te rogi citesti Scriptura? Ce atitudine ai? Cand Dumnezeu vrea sa’ti vorbeasca ai atitudinea potrivita? Mica spune ascultati si luati aminte….

Vs.3-5 – Pacatul se rasfrange asupra naturii si aici va aduc aminte de Geneza 3. AU PACATUIT PRIMII OAMENI si pamantul a inceput sa dea spini si palamida. Pacatuia poporul Israel si Dumnezeu nu mai trimitea ploaie, ex. Amos 4:4, 6-9. Daca vrem sa avem o tara binecuvantata si o geografie binecuvantata atunci avem nevoie de o traire sfanta. Natiunea aceasta e binecuvantata sau blestemata in functie de ce traim noi. Si asa ajungem sa traim versurile romanesti: “tara noastra aur poarta\ noi cersim din poarta-n poarta” si cersim pentru ca pacatul ne afecteaza din toate pctele de vedere inclusiv economic. Hagai 1.6 – sa aduni fara binecuvantarea lui Dumnezeu ins sa pui intr-o punga sparta. Pacatul influenteaza.

Vs.6, 8-10 – BET LEAFRA ins. Casa taranei si Dumnezeu spune tavaliti-va in tarana si in praf pt ca de de aici inainte de toate realizarile voastre se va alege praful. Pt ca tot Scriptura spune ca CINE SEAMANA VANT VA SECERA FURTUNA!

Vs. 11 – Safir ins frumusete sau farmec si obs ca locuitoarea frumusetii merge acum cu rusinea descoperita si acesta pt ca acolo unde este pacat toata frumusetea se terfeleste si ajunge o rusine. Exista multe persoane astazi care au pierdut frumusetea si au ramas cu rusinea. IL. Se spune ca mergeau odata impreuna vantul apa si cinstea. Au ajuns la o despartire de drum si una din ele a intrebat: daca ne despartim una de cealalta unde ne putem regasi? Apa a zis pe mine ma gasiti in vale, vantul a zis pe mine ma gasiti pe dealuri iar cinstea a spus: daca ma pierdeti pe mine, nu ma mai gasiti niciodata. Cine pierde o viata traita frumos nu ramane decat cu o viata de rusine…

CAP.2

Vs.6 – Cu alte cuvinte vorbiti pozitiv. Erau o generatie de oamneni care traiau in pacat dar nu vroiau sa le spui despre consecinta pacatului si daca te duceai sa predici se asteptau sa predici pozitiv. Exista si astazi oameni care traiesc negativ dar vor sa le predici pozitiv, traiesc in intuneric dar vor sa la predici despre lumina.

Vs. 7 – Daca vreti cuvant prielnic, zice Mica traiti ca atare. Daca vrei sa-ti vb Dumnezeu intr-un mod frumos atunci va tr. Sa traiesti frumos. Daca vrei sa-ti vb Dumnezeu de binecuvantare atunci traieste in binecuvantare.

Vs. 11 – voiau o cale larga si o cati nu vor asta si azi. O pocainta larga si o cale larga pe care sa duci ce trairi vrei tu. Uitati-va ce vor oamenii astazi: pocainta cu vin, pocainta cu bere pocainta cu tigari, cu destrabalare, cu injuraturi, o cale LARGA! Ex. Iacov 1:26 – zadarnic in limba greaca este MATTAIOS, iar mattaios ins ZERO. Daca nu iti infranezi limba venitul tau la cor, la biserica, si tot ce mai faci tu e ZERO – MATTAIOS. Pe calea pocaintei nu se poate oricum si nu se poate cu de toate. Ex. Gal 5:16-17 – Calea pocaintei nu-i cu tot ce vrei tu ci doar cu ce vrea Dumnezeu. Rom 3:12, 14 si obs ca cine are gura plina de blestem si amaraciune nu mai umbla pe cale ci s-a abatut de la cale. Daca nu vb ce trebuie tu nu mai esti pe cale ci numai pe langa ea.

CAP.3

Vs.1-3 – faptele facute il apropie sau Il indeparteaza pe Dumnezeu de noi. Prezenta pacatului nu ins altceva decat absenta Dumnezeirii. Asa dupa cum, unde-i intuneric nu-i lumina si unde-i lumina nu-i intuneric tot astfel unde e pacat nu-i Dumnezeu si unde-i Dumnezeu nu e pacat. 1 Petru 4:1 – Hristos Domnul s-a dus la cruce pt ca pacatul sa devina in viata noastra un capitol incheiat. 1 Petru 4:2-4. Cuvantul cheie de aici este AJUNGE! Ajunge cu mizeria ajunge cu stricaciunea ajunge cu orice se numeste pacat. Si obs ca atunci cand un om spune AJUNGE lucrul acesta se vede si de aceea se mira ei ca nu alergati…. cine se hotaraste pt Dumnezeu se vede.”O CETATE ASEZATA PE MUNTE NU POATE SA RAMANA ASCUNSA”- SE VEDE. Daca nu va suparati v-as intreba ce se vede in viata noastra? Isaia 59:1-2. Acolo unde exista pacat apare zidul si zidul n-are usa. Poate ai simtit si d-neata momente cand L-ai cautat pe Dumnezeu si n-ai gasit decat un zid. Zidul ala e zidul pe care l-ai ridicat d-neata cand ai facut pacate pt ca fiecare pacat e o caramida care te separa mai tare de Dumnezeu. In bunatatea lui Dumnezeu a hotarat sa ne puna la zidul acesta o usa si usa este Hristos……….

Daca simti ca intre tine si Dumnezeu e zid mergi la Hristos ca sa-ti rezolve problema pacatului si sa-Ti deschida din nou usa comunicarii tale cu Domnul.

Vs. 5-7 – Adevaratul intuneric prin care poate trece un om nu e intunericul financiar nici cel economic sau social sau relational ci este intunericul spiritual. Pot sa te lase toti daca-L stii pe Dumnezeu aproape inca ramai tare. Poetul crestin spune: “Poti sa pierzi averi si ranguri/ Bogatii cu rai in spic/ Pana n-ai pierdut credinta/ Inca n-ai pierdut nimic”. Pot sa te lase toti, daca-L ai pe Dumnezeu rezisti, dar daca te lasa Dumnezeu poti sa-i ai langa tine pe toti, tu esti in intuneric si acesta este cel mai groaznic si cel mai teribil intuneric. Deschizi Biblia intuneric, te rogi intuneric, asculti o predica intuneric. Cea mai teribila stare e sa-si intoarca Dumnezeu fata de la tine…

Vs.8 – Mi se cere sa vb pozitiv dar voi predica despre pacat. Ca un doctor care depisteaza tumoarea canceroasa Mica pune mana pe bisturiu si e pregatit sa sectioneze si sa taie in carne vie. Mica vedea pacatul si predica impotriva lui noi vedem pacatul si intrebarea este cum reactionam. Priviti la Ioan Botezatorul care se uita la candidatii la botez si predica impotriva pacatului si spune “PUI DE NAPARCI”, se uita dupa aceea la Irod si vede pacat si vorbeste impotriva acestuia: “NU-TI ESTE INGADUIT SA TII PE NEVASTA FRATELUI TAU…”.  Sa fii omul lui Dumnezeu ins sa vorbesti cu Dumnezeu despre oameni si cu oamenii despre Dumnezeu si apoi mai ins sa vorbesti impotriva pacatului pt ca noi avem un Dumnezeu sfant si cine vrea sa stea langa El trebuie sa renunte la orice pacat. Il. Despre Geoge Mueller citeam ca de la 70 de ani inainte a inconjurat pamantul de cateva ori si fara ajutorul radioului a predicat la milioane de oameni pt ca lucrarea se face la orice varsta. Daca nu poti inconjura lumea, inconjoara-ti vecinul sau colegul de munca sau de scoala si vb despre Dumnezeu.

Cineva spunea: “Ii iubim pe vechii sfinti, misionari, martiri reformatori: Lutherii nostri si Bunyanii nostri. Le scriem biografiile, le respectam amintirea le punem in rama epitafurile si le zidim monumentele. Facem orice de dragul lor dar nu-i imitam.” Apostolul Pavel a trait frumos si a facut lucrarea si apoi a spus: “CALCATI PE URMELE MELE…”. Citeam undeva un lucru care mi-a placut:

EVANGHELIA ESTE UN FAPT DECI SPUNE-L IN MOD SIMPLU.

EVANGHELIA ESTE UN FAPT PLIN DE BUCURIE DECI SPUNE-L CU ENTUZIASM;

EVANGHELIA ESTE UN FAPT CARE TI S-A INCREDINTAT DECI SPUNE-L CU CREDINCIOSIE;

EVANGHELIA ESTE UN FAPT AL UNUI MOMENT INFINIT DECI SPUNE-L FARA PREGET;

EVANGHELIA ESTE UN FAPT AL IUBIRII INFINITE DECI SPUNE-L CU SIMTIRE;

EVANGHELIA ESTE UN FAPT GREU DE INTELES PT UNII DECI SPUNE-L CU ILUSTRATII;

EVANGHELIA ESTE UN FAPT DESPRE O PERSOANA DECI PREDICA-L PE HRISTOS.

Si cand il predici pe Hristos sa nu uiti sa spui ca CINE ROSTESTE NUMELE DOMNULUI SA SE DEPARTEZE DE FARADELEGE.

Un om al lui Dumnezeu intotdeauna e impotriva pacatului. IL. Un om a mers la biserica si cand s-a intors acasa sotia l-a intrebat cum a fost la biserica. A predicat pastorul. Si ce-a predicat pastorul? Despre pacat. Si ce a zis despre pacat? Ca-i contra. Sa ne ajute Dumnezeu sa spunem la toti oamenii ca atunci cand vine vb de pacat noi suntem contra! 1 Petru 5:8-9 – FITI CONTRA!

In vs. 8 apare de 3x cuvantul plin. De aici intelegem ca orice traire pt Dumnezeu si orice lucrare sfanta tr facuta in plinatatea Duhului Sfant. Intotdeauna Scriptura ne invata sa ne golim de fire si sa ne umplem de Dumnezeu Efes.5:18. Nu va umpleti de fire ci umpleti-va de Duhul Sfant. Cand au vrut sa plece din Egipt poporul evreu a trebuit sa aleaga plinatatea eliberarii sau conditiile limitate ale lui Faraon. Moise si Aaron au spus lui Faraon: trebuie sa mergem la inchinare, si daca sunteti atenti veti remarca ca Faraon devine la un moment dat dispus sa-i lase sa mearga sa se inchine. Intotdeauna satana il lasa pe om sa mearga la biserica dar se impotriveste cand vine vorba de libertate. Dupa aceea priviti Exod 10:8-11. Daca cumva cineva se pocaieste Diavolul cu nici un chip nu vrea ca sa ii piarda pe ceilalti membri ai familiei. Mergeti voi a zis faraon dar lasati-i aici pe ceilalti membri ai familiei. Lasati-va sotia aici, lasati-va parintii aici, lasati-va copiii aici. Daca iesi tu din Egipt macar familia ta sa ramana aici si Moise spune NU! Oare ce spunem noi? Tu ai iesit din Egipt dar ce se intampla cu familia ta? IL. Am auzit odata ca in tara noastra exista o Biserica numita Biserica Unu si unu si asta ins ca fiecare membru e dator sa mai aduca cu el la Biserica inca o persoana. Imparatia lui Dumnezeu e o imparatie de cel putin unu si unu. Gen. 18:17-19 – Avraam era unul care l-a ales pe Dumnezeu si voia ca acelasi lucru sa-l faca si copiii; Iosua 24:15 – Iosua a fost unul si apoi si-a castigat toata familia pt Dumnezeu; Isaia 8:18. Mi-a dat Dumnezeu copii si iata-ma pe mine si iata-i si pe ei? Oare poti sa spui si dumneata asta?

Priviti in continuare la cei din Egipt, Exod 10:24-27. Faraon a zis daca voi plecati atunci plecati dar oile voastre sa ramana, resursele voastre lasati-le in Egipt. Amintiti-va ce spunea Domnul Isus: “ACOLO UNDE ESTE COMOARA VOASTRA VA FI SI INIMA VOASTRA ”. Diavolul zice daca nu te pot tine pe tine da-ti viata ta lui Dumnezeu, si daca nu te pot tine castiga-ti si familia pt libertatea pregatita de Dumnezeu dar daca tot va duceti cu Dumnezeu resursele voastre sa ramana la indemana Egiptului. Asta vrea Satana sa vii la Biserica si sa nu dai un ban. Sa-ti botezi mainile si picioarele dar sa-ti lasi portofelul uscat. Si Moise vine si spune NU LASAM IN EGIPT NICI MACAR O UNGHIE. Daca traim o viata de inchinare vrem s-o traim intreaga.

Domnul Isus a trait o viata de plinatate si apoi a spus: “Nu voi mai vorbi mult cu voi; căci vine stăpânitorul lumii acesteia. El n-are nimic în Mine;” Oare cel rau mai are ceva in viata noastra?

Mica spune Eu sunt plin de Duhul Domnului – unii sunt plini de mancare altii de bautura altii sunt plini de idei, Mica spune eu sunt plin de ce trebuie. “ şi să cunoaşteţi dragostea lui Hristos care întrece orice cunoştinţă, ca să ajungeţi plini de toată plinătatea lui Dumnezeu.” Efes.3:19. Obiectivul crestinilor este sa ajunga o cupa plina. Wattchman Nee spunea la un moment dat ca Biserica a fost la inceput un pahar plin cu Duhul Sfant cu timpul insa paharul a ramas din ce in ce mai gol pana cand continutul a fost inexistent. Continutul a disparut si a ramas doar paharul sau forma. Multe biserici astazi nu sunt altceva decat un pahar gol.

SUNT PLIN DE DUHUL DOMNULUI” – si de aici inainte ni se spune ce inseamna sa fii plin de Duhul Domnului.

A. Sunt plin de putere. 1 Cor.4:20.

B. Sunt plin de cunostinta dreptatii

– Ioan14:16-17, vs.20 –ucenicilor li se promite ca atunci cand va veni Duhul Sf. Ei vor incepe sa cunoasca. Ex Ioan 16:13. Cine nu are aceasta calauzire umbla cu ochii inchisi si este orb 2 Cor.4:3-4. De asemenea ne uitam in Numeri 24.2-4. Cand vine Duhul Sf. Peste tine auzi ce n-ai auzit pana acum, vezi ce n-ai vazut pana acum si te prabusesti inaintea Domnului cu pocainta.

C. Sunt plin de vlaga sau indrazneala. F.A. 4:31.

CAP. 4.

Vs.1. – Versetul acesta vorbeste despre vremurile de pe urma care inca n-au venit asadar este o prorocie care tr. sa se implineasca. Vremurile de pe urma in Scripturi incep in Evrei 9:25-26. Rastignirea Domnului Isus a declansat ultima etapa din istoria umanitatii. F.A. 2:15-17- Coborarea Duhului Sf. la Cinzecime anunta inca o data ca suntem in zilele de pe urma. Ex. 1 Cor.10:11; – si ce spune apost. Pavel aici este – Noi traim vremea sfarsitului. Asadar prorocia din Mica vb despre vremea sfarsitului. Stim ca inca nu s-a implinit aceasta prorocie pt ca apare aici un detaliu important: si anume Casa Domnului, vs.2.

Casa Domnului sau templul a fost distrus in anul 70 de Titus Vespasian si de atunci pana azi vremea sfarsitului a ramas fara Casa Domnului. Casa insa va fi reconstruita si inainte de venirea Domnului Isus Anticrist se va duce in templu si va cere inchinare, 2 Tes.2:1-4. Antichrist va fi inchis la venirea Domnului timp de 1000 de ani iar pe pamant va domni linistea si fericirea si toate neamurile se vor sui la Casa Domnului cum spune in Mica 4. In vremurile acelea muntele Casei Domnului va fi intemeiat ca cel mai inalt munte. Pt toate popoarele de pe globul pamantesc cel mai inalt munte nu din pct de vedere geografic ci spiritual va fi muntele Casei lui Dumnezeu. Si aceasta ins ca pt toate natiunile pamantului casa Domnului si inchinarea vor deveni cel mai important obiectiv. Ce frumos va fi atunci cand tot pamantul nu va mai fi preocupat de betie, curvie si stricaciune ci va fi preocupat de un singur lucru – Casa Domnului, acesta va fi cel mai inalt munte si cea mai inalta preocupare.

Vs.2 – Ne uitam la acest verset devotional si intelegem un lucru frumos: casa Domnului este scoala credinciosului. La casa Domnului venim ca sa invatam. La Casa Domnului venim ca Domnul sa ne invete caile Lui si aceasta ins ca venim aici ca sa ne lepadam de caile noastre si sa invatam sa mergem pe caile Domnului.

Vs.3. – E domnia de 1000 de ani.

Vs.4. – Obs ca Domnul vrea ca fiecare sa aibe proprietatea lui, vita lui si smochinul lui. Dumnezeu nu e impotriva proprietatii. La inceputul crestinismului oamenii renuntau la proprietati si puneau banii la picioarele apostolilor, la sfarsitul veacurilor in timpul domniei de 1000 de ani fiecare va avea vita lui si smochinul lui. Si fiecare va locui linistit sub vita lui si smochinul lui. Domnia Domnului Isus pe pamant va insemna o restaurare spirituala si apoi una economica. Oamenii nu vor mai merge sa lucreze in Spania, Italia, Anglia, etc ci fiecare va locui in proprietatea lui.

Vs.5. – Umblarea cu Dumnezeu sau in numele Domnului tr sa fie o umblare de fiecare zi (NOI VOM UMBLA…TOTDEAUNA SI IN VECI DE VECI…). Poetul crestin spune:

Cu Dumnezeu in fiecare zi

Asa umbla Enoh in lumea veche

Ca doi prieteni pribegind pereche

Si tot asa calatorind mereu

El a ajuns in cer cu Dumnezeu.

CAP. 5.

Vs.2. – Dupa ce am vazut urmarile celei de-a doua veniri ale Domnului acum suntem invitati sa privim la urmarile primei veniri a Domnului Isus pe pamant.

Betleeme macar ca esti foarte mic din tine va iesi cel care Este foarte Mare, si Cel mai mare. Intotdeauna Hristos Domnul se proslaveste in lucrurile mici si in oamenii care se smeresc.

Versetul acesta a fost versetul pe care preotii din vremea nasterii Domnului Isus l-au interpretat gresit. Mica a spus “Macar ca esti prea mic” dar uitati-va ce au spus preotii Matei 2:4-6. Si apoi unde este continuarea versetului care vb despre obarsia vesnica a Domnului Isus….? Sa avem buna grija fratilor la cum citim Scriptura si la cum interpretam Scriptura, si cum o spunem altora. 1 TIM.4:13: “PANA VOI VENI IA SEAMA BINE LA CITIRE, LA INDEMNARE, SI LA INVATATURA PE CARE O DAI ALTORA”.

Ne uitam la urmarile primei veniri:

  • Hristos Domnul va stapani si va carmui cu putere             |
  • Oamenii vor trai in linistea Domnului vs. 5 a)                     | –   vs.3-4.
  • Iar Evanghelia va merge pana la marginile pamantului    |

Vs. 7. – Ramasita lui Iacov ii reprezinta pe oamenii lui Dumnezeu si obs ca omul lui Dumnezeu chiar si cand ajunge in mijlocul oamenilor este si ramane o binecuvantare. Asa cum roua e o binecuvantare pt pamantul uscat tot asa e si omul lui Dumnezeu in mijlocul oamenilor.

Ca o roua si ca ploaia marunta care nu se bizuie pe oameni… – iar aceasta ins ca asa cum roua si ploaia depinde nu de pamant ci numai de cer, tot asa oamenii lui Dumnezeu vor trai intr-o dependenta totala fata de Domnul.

Vs. 8. – Luat textual din acest verset se intelege ca Israelul va ajunge la un moment dat in istorie sa fie imprastiat in toata lumea. Dar cand va fi intre neamuri va fi ca un leu intre fiarele padurii. Asa cum leul e regele sau fruntasul animalelor tot astfel oriunde vor fi evrei acestia vor fi fruntasi. Cum e leul intre animale asa vor fi evreii intre oameni. Oriunde apar evreii in societate acestia urca in frunte. Daca vreti nume:

Ana Pauker

Petre Roman

Ion Iliescu

Silviu Brucan

Mihai Razvan Ungureanu

Daca vreti alte nume: KARL MARX, ALBERT EINSTEIN, SIGMUND FREUD – parintele psihanalizei.

De asemenea am selectat cateva inventii pe care le avem de la evrei: acul pentru vaccinuri, unul din medicamentele impotriva leucemiei.  Baruch Blumberg a creat vaccinul impotriva hepatitei B. Tratament pentru sifilis (boala cu transmitere sexuala). Descoperiri in domeniul transmisiei neuromusculare, tot un evreu a pus bazele Terapiei Cognitive (psihoterapie pentru boli nervoase, depresie si fobii). De la evrei avem pilula contraceptiva orala si aparatul de dializa. In ultimii 105 ani, 14 milioane de evrei au castigat 15 duzini de premii Nobel. Evreii sunt o putere.

CAP. 6.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s